Twee weken geleden heeft het platform een deel van het bospark afgezet, dit omdat er grote aantallen wespen waren gezien die zich ophielden in gaten in de grond. De werkgroep Groen en Leefbaarheid heeft vervolgens contact gezocht met de Gemeente met het verzoek langs te komen en de nesten te bestrijden.
Vorige week zijn er medewerkers van de bestrijdingsdienst in het bospark geweest om de situatie goed te kunnen inschatten. Wat blijkt..... het zijn gelukkig geen wespennesten maar een bijzonder insect wat al bijna was uitgestorven.
Het gaat om de Bijenwolf. De bijenwolf is een grote wesp, mannetjes blijven veel kleiner dan vrouwtjes. De kleur is zwart met gele poten en een gele onderbroken bandering op het achterlijf. De grote kop is duidelijk ingesnoerd en de antennes zijn plat en breed. Overigens is er ook een kever met deze naam (zie Bijenwolf (kever)), maar deze is ovaal van vorm en rood met zwart van kleur en eenvoudig te onderscheiden.
© © Dick Belgers/Nederlands Soortenregister
De bijenwolf dankt zijn naam aan het feit dat hij bijen vangt. De mannetjes zijn onschuldige bloembezoekers, die dol zijn op guldenroede. Het grotere vrouwtje echter is in staat met haar gevoelige reuk-zintuigen een bij van andere insecten te onderscheiden. Als ze een bij heeft gevonden, blijft ze boven de bij hangen tot het juiste moment daar is om aan te vallen. Dan stort de wesp zich op de bij, en met haar poten grijpt ze de bij vast. Gelijk geeft de wesp de bij een verlammende steek, en perst het gif door het lichaam van de bij, waarbij de eventuele nectar ook uit de monddelen van de bij komt, welke de wesp opdrinkt. Zo legt de wesp een aantal van deze verlamde bijen in haar nest, en legt op een ervan een eitje. Het nest bestaat uit een gang waaraan een aantal kamers liggen, voor iedere larve een. Wanneer het eitje uitkomt, eet de larve de bijen een voor een op. Omdat deze niet zijn gedood maar zijn verlamd, zijn deze nog vers en worden levend gegeten. Het aantal honingbijen bepaalt tevens het geslacht; een of twee bijen geeft een mannetje, bij meer bijen wordt de larve een vrouwtje, deze zijn ook groter.
Carlo van Rijswijk, adviseur Ecologie en Biodiversiteit, spreekt van een uniek fenomeen, de Bijenwolf zo prominent aanwezig in de wijk is heel bijzonder en hopelijk blijft dit de komende tijd in stand. Als Platform hebben wij er dan ook voor gekozen even te wachten met het weghalen van de afzetlinten en hopelijk blijven de nesten in tact. De Bijenwolf steekt geen mensen, wel is het wenselijk uw kinderen ook hierover te informeren.
De komende periode zullen er zeker nog meer ecologen uit omliggende gebieden een kijkje komen nemen, we mogen dus best trots zijn dat de ecologische waarde van de wijk met de aanwezigheid van de Bijenwolf is gestegen.
Comments