top of page
  • Foto van schrijverredactie

" De Verbinding " is genomineerd!

Ruim honderd gebouwen dingen mee naar de titel Beste gebouw van het jaar. Verwijzingen naar de natuur en organische vormen spelen een belangrijke rol.


De Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA), die ieder jaar het beste gebouw kiest, moedigt architectenbureaus aan om ook zulke bescheiden bouwwerken aan te melden voor de verkiezing. Architectuur hoeft niet altijd groots en monumentaal te zijn.


Niet alleen voor de vogelkijkhutten met hun fantasievolle organische vormen is de natuur een inspiratiebron geweest. Het ontwerp van het rieten nest aan het Haringvliet vindt een pendant in het Friese Merengebied, waar het vakantiehuisje Caseta eveneens als een bolvormig nest aan de waterkant staat. Lichtstad Architecten liet zich trouwens ook inspireren door de bolle buiken van de voorbijvarende skûtsjes.


Vakantiehuisje Caseta in Grouw, door Lichtstad Architecten.Beeld Basephotography


Concurrentie is er van Naturalis Biodiversity Center in Leiden. Dat gebouw lijkt juist wel uit de aarde omhoog te zijn gekomen, als onderdeel van een geologische structuur. De horizontale stroken natuursteen, afgewisseld met stroken beton, zijn als aardlagen die al miljoenen jaren op elkaar geperst zijn. Op de betonnen stroken heeft mode-ontwerpster Iris van Herpen, die bekendstaat om de organische vormen in haar werk, een vloeiende structuur aangebracht die het midden houdt tussen stromend water, stuifzand en plooiende stof. De trap in de hal lijkt een in de steen uitgehouwen bergpad. De overkappende betonnen constructie heeft de vorm van in elkaar grijpende moleculen. Zo maakte Neutelings Riedijk Architecten de brute kracht van de natuur en de allerkleinste bouwsteentjes zichtbaar in één ontwerp.


Naturalis Leiden door Neutelings Riedijk Architecten. Beeld Scagliola Brakkee


In de woningbouw zijn dit soort extreme vormen natuurlijk niet haalbaar. Toch winnen de vloeiende, ronde, natuurlijk vormen hier ook terrein op de kubussen, strakke lijnen en scherpe hoeken.


In Ede wordt een wijk gebouwd op de voormalige kazerneterreinen. Het is een gebied dat grenst aan bos en heide. MIX Architectuur ontwierp het wooncomplex De Verbinding dat met vloeiende lijnen en een getrapte opbouw wil aansluiten op het glooiende landschap. Er zit geen rechte hoek in de twee niervormige appartementengebouwen. Ze liggen om elkaar heen gekruld in het landschap. Het bouwmateriaal – gele baksteen en hout – weerspiegelt zand en bos. 


Appartementengebouw De Verbinding in Ede, MIX Architectuur.Beeld Reinier Ubels


De beoordeling van de inzendingen laat trouwens nog even op zich wachten. Door de coronamaatregelen kan de jury onder leiding van Neelie Kroes niet alle gebouwen ter plekke gaan beoordelen en praten met de gebruikers. Pas na de zomer wordt de winnaar bekendgemaakt, maar de ruim honderd inzendingen bieden alvast een mooie staalkaart van wat vorig jaar in Nederland aan interessante architectuur verrezen is.


Wij houden u op de hoogte! Bedankt voor de tip! Trots dat De Verbinding op de lijst staat en een extra duim voor Mix Architectuur en Bouwbedrijf van Ree voor het ontwerp en realisatie.


Wilt u alle inzendingen bekijken, klik dan op deze link: https://www.bna.nl/gebouw-van-het-jaar/overzicht

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page