top of page
  • Foto van schrijverredactie

Er zijn nog een paar plekken vrij...

Het Platform Militaire Historie Ede organiseert voor groepen en op individuele inschrijving Battlefieldtours rondom het thema 'Operatie Pegasus'.


Na afloop van de Slag om Arnhem zitten ongeveer 6000 Britse Airbornes op de noordelijke Rijnoever vast in vijandelijk gebied. De meesten van hen zijn door de Duitsers gevangengenomen, maar een flinke groep heeft ook weten te ontkomen. Het Edese verzet spoort deze militairen op en helpt ze onder te duiken. Omdat zoveel onderduikers in en rondom Ede een te groot risico vormen voor de Edese bevolking, besluit het verzet ze in twee nachtelijke operaties over de Rijn te zetten. Een gevaarlijke tocht door vijandelijk gebied gaat hieraan vooraf.


Gidsen van het platform geven op locatie uitleg over de Pegasus-ontsnappingsoperaties en vertellen over het Edese verzet dat een belangrijke rol vervulde bij het organiseren ervan. In overleg zijn voor groepen echter ook battlefieldtours over andere gebeurtenissen mogelijk.


Foto: Saak.nl


De Battlefieldtour is er voor iedereen die wil weten wat zich ten tijde van de Tweede Wereldoorlog in Ede en omgeving heeft afgespeeld. Het start- en eindpunt van de tour is het militair-historisch informatiepunt De Smederij op de voormalige Prins Mauritskazerne, Verbindelaarsweg 100 te Ede. De excursie start om 11.00 uur met een introductie met lunch in De Smederij (open vanaf 10.30 uur), waarna we om 13.00 uur op pad gaan met originele legertrucks uit de Tweede Wereldoorlog. Een klein deel van de route zal te voet worden afgelegd. Deelnemers die slecht ter been zijn kunnen echter de gehele route meerijden. De tour zal om 17.00 uur eindigen bij De Smederij. Voor de deelnemers hanteren we een minimum leeftijd van 12 jaar.


De Battlefieldtours van het Platform Militaire Historie Ede zijn geen commerciële activiteit. We proberen laagdrempelig en kostendekkend te werken. Deelname aan deze tour geschiedt daarom geheel voor eigen risico. Het inschrijfgeld bedraagt 45 euro per persoon. Dit is inclusief een kop koffie bij ontvangst, Cahier Pegasus, historisch transport, eenvoudige broodjeslunch, thee onderweg en begeleiding van 2 gidsen. Leden van VVAM krijgen 5 euro korting!


De tour langs de tweede ontsnappingsroute is op zaterdag 2 november 2019. Opgeven kan via deze link!


Wij dragen als Platform het Militair Historisch Platform Ede een warm hart toe vandaar deze bijdrage!

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page