top of page
  • Foto van schrijverredactie

Groen licht voor de Parklaan en nu...

Men was zeker bij enkele weken geleden bij de ondertekening van het akkoord voor de nieuwe Parklaan. De weg moet onder meer de Enkawijk en de kazerneterreinen ontsluiten en zorgen voor een dusdanig goede afwikkeling van het verkeer dat ook elders in Ede geen files ontstaan. De overeenkomst was een compromis tussen de gemeente Ede en bezwaarmakers. Stichting Milieuwerkgroepen Ede, de Gelderse Natuur en Milieu Federatie en Edenaar Jan Veldhuis. Het bezwaar wat ligt bij de Raad van State kan van tafel als de aanpassingen worden doorgevoerd. Het echte groene licht, bevat een rood randje, mede omdat de wijze waarop de nieuwe Parklaan eruit moeten komen te zien, wellicht op langere termijn weer tegen beperkingen gaat oplopen. Echter het begin is er...


Overzicht bron Gemeente Ede


Maximumsnelheid wordt 50 in plaats van 80

Waar het in de eerste opzet een brede weg zou gaan worden dat voldoende verkeer zou kunnen laten doorstromen is nu gekozen voor een nieuwe weg die twee keer één rijstrook telt en dat waren er twee; de maximumsnelheid wordt 50 in plaats van 80 kilometer per uur en fietsers krijgen voorrang op de rotonde bij de Zandlaan. Dit levert minder milieubelasting op, meer woongenot en er hoeven minder bomen te sneuvelen.


De grote meerderheid van de raad staat achter het nieuwe plan, de PvdA en CDA hebben nog vragen of de nieuwe Parklaan wel de juiste oplossing is en dan vooral de zorgen om de belasting van het verkeer. Men vreest dat de ontsluitingswegen als de Tooroplaan, Zandlaan en Van Balverenweg meer auto’s krijgen te verwerken, dus meer file's, nu er minder rijstroken komen. 


fotobron: Gemeente Ede


Verkeerswethouder Peter de Pater verzekert dat de gemeente van meet af aan de verkeersstromen in de gaten gaat houden. Mocht het mislopen dan kan alsnog worden gepraat over verbreding. Dat gaat echter wel extra geld kosten. Overigens verwacht hij dat de nieuwe Parklaan wél gaat werken. Of de manieren buiten de spits rijden en andere manieren van vervoer de drukte wat kunnen gaan ontlasten is nu nog de grote vraag. Hopelijk krijgt men gelijk en blijft de Gemeente Ede een grotere kostenpost gespaard.

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page