top of page
  • Foto van schrijverredactie

Succesvolle editie NK Metselen

Bijgewerkt op: 17 apr. 2019

Zowel de organisatie en de Gemeente Ede kijken terug op een geslaagde editie van het NK metselen dat vorige week is gehouden op het Simon Stevin terrein. Het finalewerkstuk 2019 bestond uit zes speeltoestellen die refereren aan het militaire verleden van het gebied.


Het NK werd vooraf gegaan door acht regionale voorronden waar ruim 70 vmbo-metselleerlingen aan deelnamen. Een vakjury beoordeelde de deelnemers op werkhouding en kwaliteit van het metselwerk. Uiteindelijk is er een mooi ontwerp gemaakt dat werkelijkheid is geworden tijdens de NK.ONTWERP

Zo’n ontwerp moet natuurlijk aan verschil­ lende eisen voldoen. Dit jaar is de locatie een nieuwbouwwijk op een voormalig kazerneterrein in Ede. De opgave was een uitdagende speelplek te ontwerpen voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Die speelplek moest een speelse verwijzing hebben naar de militaire hindernis (storm)banen van vroeger. Veiligheid was natuurlijk een belangrijk thema. En het werkstuk moest in 2,5 dag te metselen zijn door de twaalf finalisten. De wedstrijd leverde veel creatieve ontwerpen op. Een jury met vertegenwoordigers van de gemeente Ede, ReVaBo Oosterbeek, de bewonerscommis­ sie, een veiligheidskundige en KNB koos het beste ontwerp en wees de winnaars aan. Het werden Corné de Broekert en Pip Hiemstra.


DETAILS

Corné en Pip hebben bij een bezoek aan het terrein goed gekeken naar de oude kazernegebouwen. “Het zijn simpele gebouwen met kleine details die ze een stuk mooier maken”, vertelt Pip. “Die details zijn in ons ontwerp toegepast. Met kleine blokjes hebben we een idee ontwikkeld en dat in de computer gezet. We kozen voor verschillende combinaties van muren met torens en een eigen metselverband. In al het metselwerk zit een diamantvormig detail.” Met vier gemetselde hindernissen is het een echte stormbaan geworden. Twee kinderen kunnen tegelijk over de baan en maken er zo een spannende wedstrijd van. En bij alle hindernissen staat de veiligheid natuurlijk voorop. Er is ook goed gekeken naar de plaats van de speelelementen. De ‘stormbaan’ ligt zo, dat er vanuit de aanliggende huizen een goed doorzicht is naar het bos.


DEELNEMERS

Maar liefst 12 deelnemers namen deel aan dit NK metselen en hebben alles uit de kast gehaald om als beste te worden beoordeeld en met de Zilveren truffel huiswaarts te gaan. Uiteindelijk was het Stefan de Jager die met de wisseltrofee de winnaar was van deze editie van het NK metselen.Het NK Metselen wordt georganiseerd door de Vereniging Koninklijke Nederlandse  Bouwkeramiek (KNB) en regionale bouwopleidingsbedrijven. Ook Bouwend Nederland, Gebouwschil Nederland, SKG-IKOB en Platform VMBO Bouwen, Wonen en Interieur en vele regionale partijen ondersteunen de organisatie.0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page