top of page
  • Foto van schrijverredactie

Wat zijn werkbare dagen?

Werkbare dagen zijn dagen waarop normaal gesproken wordt gewerkt, dus dagen waarop geen  algemene erkende rust- en feestdagen, vakantiedagen, etc. vallen. Gemiddeld heeft een kalenderjaar 180 werkbare dagen. Slecht weer, zoals strenge vorst of regenval, kan in de bouw ook een als een onwerkbare werkdag worden beschouwd. Voorwaarde is dan wel dat er vijf uur niet kan worden gewerkt op een dag, buiten de aansprakelijkheid van de bouwer om.


Hoelang mag de aannemer over mijn woning doen?

De bouwtijd van de woning staat beschreven in uw koop-/aannemingsovereenkomst. Hierin staat dus exact beschreven hoelang de aannemer over de bouw van uw villa mag doen, gerekend in werkbare dagen. Deze bouwtijd is gebaseerd op een tijdsbestek van startbouw tot oplevering. De startbouw staat tevens beschreven in de aannemingsovereenkomst. Bij de meeste contracten zal vermeld staan dat de bouwtijd start als de begane grondvloer er ligt, gebaseerd op de bouw van eengezinswoningen. Bij appartementen zal dit veelal bij het grondwerk zijn. Dus stel dat in de aannemingsovereenkomst een bouwtijd van ongeveer 200 werkbare dagen is opgenomen, dan zal de totale bouwtijd ruim een jaar bedragen.Wat verklaart het verschil in bouwtijd per aannemer?

Elke aannemer heeft een verschillende manier van bouwen. De ene aannemer past een traditionele bouwstijl toe en de ander misschien via houtskeletbouw. Uiteraard heeft de keuze in bouw invloed op de aantal werkbare dagen. Kiest u voor casco of laat u het huis compleet sleutelklaar opleveren? Ook heeft meer- en minderwerk invloed op het aantal werkbare dagen, dit dient de aannemer dan wel te vermelden bij het offreren van meer- en minderwerk.


Wat als de aannemer langer over de bouw doet?

Soms kan het voorkomen dat een aannemer langer over de bouw doet dan contractueel is vastgelegd. De aannemers houden zelf vaak de werkbare dagen bij, deze kunt u zelf echter ook altijd opvragen bij Bouwend Nederland. Mocht de aannemer werkelijk de bouwtijd hebben overschreden, dan heeft u normaal gesproken recht op schadevergoeding. In de meeste koop-/aannemingsovereenkomsten zijn daarover bepalingen opgenomen.

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page