top of page
  • Foto van schrijverredactie

2018 het jaar van het verzet

Bijgewerkt op: 14 jun. 2018

Wonen op Simon Stevin is wonen in een verzetshelden wijk, alle straten en pleinen krijgen namen van Edese verzetshelden. 2018 is uitgeroepen als Jaar van het verzet, een jaar lang volop activiteiten en tentoonstellingen ook in Ede. In Ede meerdere activiteiten rondom het Jaar van Verzet (www.jaarvanverzet.nl). Lokale musea en het Gemeentearchief Ede werken samen rond het thema 'De fatale wapendropping op 'de Keuenklep' in 1945'.


"De verzetsgroepen in de gemeente Ede hebben begin 1945 een gebrek aan wapens. Via de radioverbinding van een geheim agent worden ze aangevraagd in Engeland. Na een geslaagde dropping op 2 maart op ‘de Keuenklep’ volgt er een week later op dezelfde locatie een tweede dropping. Aan die wapendropping in de nacht van 8 op 9 maart 1945 doen verschillende groepen van het Edese verzet mee. De dropping zelf slaagt, maar na de wapendropping worden 14 mannen door de Duitse bezetter gearresteerd. Het dramatische vervolg is een unieke geschiedenis, waarbij uiteindelijk 17 verzetsmensen de hoogste prijs betalen..."


Het Platform militaire historie uit Ede heeft een mooi programma samengesteld en neemt u onder begeleiding van een gids mee naar die nacht, u bezoekt de plek waar de wapens zijn gedropt in Lunteren en een gids verteld u alle details van dit aangrijpende verhaal.


Meer informatie: http://www.platformmhe.nl/jaarvanverzet.php
0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page