top of page
  • Foto van schrijverredactie

De woningmarkt blijft spannend....vooral nu!

De kranten staan er bol van, elk journaal tipt de problematiek even aan, kortom er heerst spanning op de huizenmarkt. Waar de verwachting was dat alleen Amsterdam, de heetste plek van Nederland zou blijven volgen nu meerdere steden, met Den Haag die het stokje gaat overnemen?. Een korte speurtocht op Funda laat extreme voorbeelden zien van een appartement, ver weg van het centrum in Amsterdam, oppervlakte 32m2 voor een bedrag van rond de € 130000. Prima het is onze hoofdstad, een grote stad, maar toch..... In Friesland heb je daar een volwaardige eengezinswoning voor, compleet met tuin!Vertalen we dat naar onze eigen provincie Gelderland, dan zien we dat de huizen minder lang te koop staan, de prijzen flink stijgen door het tekort aan woningen en de vraag steeds groter wordt. Vorige jaar juni stonden er bijvoorbeeld nog ruim 970 woningen in Ede (alleen de plaats) te koop en nu nog maar 561. Ten opzichte van het eerste kwartaal 2017, zijn de huizenprijzen 8,5 % gestegen, enorm en het einde is nog niet in zicht.


Daarnaast hebben de nieuwbouwprojecten te maken met een groot te kort aan vakmannen die uiteindelijk de huizen moeten gaan bouwen. Een rondje bellen levert op, dat er toch weer vaker een beroep wordt gedaan op collega's uit Oost Europese landen, er tegen hogere tarieven bijvoorbeeld metselaars moeten worden ingehuurd en bij projecten waar het er echt om spant en onder tijdsdruk wordt gewerkt er per steen een vergoeding wordt betaald. Hoezo gekkenhuis!


Op het Simon Stevin zien de bouwbedrijven het gelukkig nog allemaal redelijk rooskleurig in. Het bouwtraject is bij de meeste op orde, de materialen zijn veelal al ruim op tijd besteld en op wat uitzonderingen na op afroep leverbaar en de contouren van de verschillende projecten zijn zichtbaar.


Een geruststelling voor alle toekomstige bewoners, het is te hopen voor de nieuwe projecten dat deze "woning gek makerij" gauw overwaait en geïnteresseerden met een gerust hart straks over kunnen gaan tot de aankoop van hun nieuwe woning op deze prachtige plek.0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page