top of page
  • Foto van schrijverredactie

Geschiedenis opsnuiven

Op zaterdag 30 juni zijn we gastvrij ontvangen bij de prachtig gerestaureerde Smederij. Sinds kort is Platform Militaire Historie Ede hier gevestigd. Als een van de eersten hebben wij een bezoek mogen brengen en een rondleiding ontvangen. De deelnemers waren toekomstige bewoners van de kazerneterreinen van verschillende nieuwbouwprojecten en geïnteresseerden.


De rondleiding ging van start bij de Smederij. We zijn over diverse kazerneterreinen meer te weten gekomen en over de historie van de verschillende gebouwen. We hebben onder andere de Arthur Kool, Van Essen, Bergansius, Maurits en de Willem Friso Kazerne bezocht. Ed van Seters en Joan Colpa hebben ons met groot enthousiasme in geuren en kleuren verteld over de historie en doeleinden van de verschillende kazernegebouwen.


Tijdens de rondleiding was te zien hoe oud en nieuw samen komen. Zo kwamen we tijdens de rondleiding onder andere langs prachtige nieuwbouwappartementen van de Kolonel dat gevestigd is nabij de oude stormbaan, die wij zelf gezien de hitte maar niet bestormd hebben.


De rondleiding eindigde zoals hij begon bij de Smederij. Hier gaf Ed van Seters een presentatie over verschillende gebouwen die op het kazerneterrein staan of stonden. De Simon Stevin kazerne kwam ook aan de orde. Ed vertelde ons over een bijzondere gebeurtenis op dit kazerneterrein. De grootste wapenroof ooit in de Nederlandse geschiedenis vond hier plaats! Een dienstplichtige militair van 19 jaar had tijdens zijn diensttijd de sleutel van het wapenarsenaal nagemaakt. Nadat zijn dienstplicht erop zat heeft hij, met enige hulp van derden, op een rustige vrijdagmiddag 62 uzi’s en vijf pistolen onopgemerkt gestolen. Hij heeft deze in zijn Mercedes ingeladen en het terrein verlaten. De wapens zijn later bijna allemaal teruggevonden in Rotterdam en Wageningen. Dit dankzij een tip van de wachtpost die de BMW van de oud-militair had gesignaleerd op de bewuste dag van de wapenroof.


De Simon Stevin heeft een grote rol vervuld als opleidingscentrum voor de verbindingsdienst. Dit was ook de locatie voor de School Millitaire Inlichtingendiensten, ook wel bekend als de spionnenschool. Na het vertrek van defensie heeft een paintball organisatie nog een tijd lang gebruik gemaakt van twee van de drie gebouwen. Omdat twee van de drie gebouwen dus nog een functie hadden zijn ze niet gesloopt en mogelijk is dit de redding geweest voor deze gebouwen. Ontzettend fijn om te zien dat Woonstede deze gebouwen nu aan het renoveren is en dat deze behouden worden op het kazerneterrein.


Platform Militaire Historie Ede bedankt!


Leuk om te weten:

- In het najaar van 2018 vindt er een vervolg op deze rondleiding plaats. Dit plannen we op een avond en zal in het teken staan van de verzetshelden. Specifiek de verzetshelden waar de straten op de kazerneterreinen naar vernoemd zijn.

- Platform Millitaire Historie Ede organiseert een Battlefieldtour deze zomer. Opgeven voor deze fietstocht kan via de website van het Platform Militaire Historie Ede.

- Voor de liefhebber, dit boek is te koop bij de Smederij van MHE: ‘Panorama van 100 jaar garnizoen Ede 1906-2006’.

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments