top of page
  • Foto van schrijverredactie

Parachutisten in de achtertuin?

Op 22 september is het weer zover, op de Ginkelse Heide wordt operatie Market Garden herdacht. 


Operatie Market Garden was een geallieerd offensief in september 1944. Het was voor Nederland de belangrijkste operatie uit de Tweede Wereldoorlog. Voor de geallieerden en voor een groot deel van Nederland werd het een mislukking. De laatste brug bij Arnhem bleek een brug te ver. En het westen van Nederland moest nog een lange strenge winter wachten op de bevrijding in mei 1945.


(foto bron: defensie)


Market Garden bestond uit een grootschalige luchtlanding (Market) en een grondoffensief vanuit België (Garden). Het plan hield in dat de Britse, Poolse en Amerikaanse luchtlandingstroepen belangrijke bruggen over Nederlandse rivieren zouden innemen. Grondtroepen konden via deze bruggen snel doorstoten naar het IJsselmeer. De Duitse troepen in het westen van Nederland zouden dan in de tang zijn genomen. Ook was er daardoor de mogelijkheid om naar het oosten door te stoten naar het Ruhrgebied. Het industriële hart van Duitsland. De geallieerden hoopten hiermee voor de winter de oorlog te beëindigen.


Een dag boordevol activiteiten en het hoogtepunt zijn elk jaar weer de droppingen,grote aantallen parachutisten zullen een sprong maken uit een Hercules of Dakota.


Volgend jaar is het schouwspel redelijk goed te volgen vanuit de tuin, voor de toekomstige bewoners van buiten Ede, een goede reden om 22 september dit grote evenement mee te nemen in de agenda.


Meer informatie en het volledige programma: https://www.airborne-herdenkingen.nl/activiteiten/airborne-luchtlandingen-ginkelse-hei-ede/

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments