top of page
  • Foto van schrijverredactie

Verzetshelden-middag groot succes

Op zaterdag 2 februari 2019 heeft het platform Simon Stevin opnieuw in samenwerking met het Platform Militaire Historie Ede (MHE) een informatiemiddag georganiseerd voor (toekomstige) bewoners van het Simon Stevin terrein. De opkomst was met een kleine 40 nieuwe bewoners voortreffelijk. Na een uitgebreide inloop waarin er tijd was om kennis te maken met nieuwe buren en vrijwilligers van het Platform MHE stond er een heerlijke lunch voor ons klaar.


Na de lunch was er een lezing over de verzetshelden waarnaar diverse straatnamen in de Verzetsheldenwijk vernoemd zijn, zoals Piet Rombout, Wiesje Boonzaaijer en Rijk Tiggelaar. Wie waren zij? Welke rol speelden zij in de oorlog. Twintig verzetshelden hebben in Ede en omgeving een straatnaam gekregen. Zeventien van deze verzetshelden zijn als gevolg van de mislukte wapendropping op de Keuenklep van 8 op 9 maart 1945 om het leven gekomen. Door het vertellen over de verhalen achter deze mensen kwamen we als bewoners meer te weten over de geschiedenis van onze wijk. Indrukwekkende verhalen waarvan we allemaal stil werden.


Niet aanwezig geweest en toch nieuwsgierig naar historie van onze omgeving? Er vinden nog meer evenementen plaats waaronder deze zomer, 20 juli, de battlefieldtour. Het betreft een fietstocht langs onder andere de plek waar de fatale wapendropping plaatsvond. Hou hiervoor de website www.platformmhe.nl in de gaten. Het Platform MHE heeft diverse boeken te koop waaronder: Fatale wapendropping Keuenklep 8/9 maart 1945, Pegasus & In dienst in Ede.


Het Platform MHE en haar vrijwilligers willen wij hartelijk danken voor het gastvrije ontvangst in De Smederij en al hun inzet. Het was een geslaagde middag, Ed van Seters, Ronald van Riet, Wim Rietkerk, Gerard Gijsbertsen, Renske van Dijk en Ced Moulton bedankt!

1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven